poniedziałek, 14 stycznia 2013

Domowa śmietanka do kawy:)

Kochani dla mnie osobiście dzień bez kawy jest z lekka dniem straconym;), a od kiedy mam French Press powiem szczerze, że jeszcze bardziej ten trunek nabiera dla mnie smaku:)
Co do kawy porannej to muszą być spełnione pewne warunki by smakowała nieziemsko, a mianowicie mam tu na myśli śmietankę, ale nie taką zwykłą, lecz smakową, na przykład o smaku ,,Strucli z cynamonem", wanilii, czekolady migdałowej, czy też ,,ciasta dyniowego":)

Czy macie ochotę bym podała wam te wszystkie przepisy, jak takie pyszności stworzyć własnoręcznie...?
Jeśli tak to piszcie, a kolejne przepisy pojawią się niedługo na blogu:)

Jeśli chcecie wiedzieć co mnie skłoniło do stworzenia swojej śmietanki do kawy, mogę z miłą chęcią się podzielić kilkoma spostrzeżeniami;)
Wiecie, że śmietanka do kawy ma mnóstwo rożnych konserwantów, związków chemicznych, które nie koniecznie służą nam na zdrowie?
Zachęcam więc zadbać o swoje żołądki i zrobić śmietankę w domku, oczywiście piszę do tych którzy piją zabielaną kawę;)

Dziś podam tylko jeden przepis na śmietankę o nazwie ,,Waniliowy sen":)

1 kubek mleka (najlepiej 2% bądź więcej)
1 kubek śmietanki kremówki (może być ta 36%, albo z mniejszą ilością tłuszczu)
4 łyżki syropu klonowego (wiem, że już jest dostępny w Polsce)
1 laseczka wanilii, jeśli nie posiadacie 1 łyżka ekstraktu z wanilii też się sprawdzi wyśmienicie;)
Jak to zrobić:
Wlać do garnka z grubym dnem mleko, kremówkę i syrop klonowy, mieszać na średnim ogniu do lekkiego zagotowania. Przekroić laskę wanilii, i wyjąć z niej ziarenka, wszystko dodać do mlecznej śmietanki, wymieszać i odstawić z ognia. Przykryć przykrywką i odczekać 30 minut.
Weźcie teraz sitko i przelejcie przez nie waniliową śmietankę do jakiejś szklanej butelki. Taką śmietankę możecie przechowywać do tygodnia czasu w lodówce.
Jest zdrowa i zmienia smak kawy, że chce się więcej i więcej:)

Miłego rozkoszowania się smakiem:)
Agnieszka




1 komentarz: