piątek, 15 lutego 2013

Niebo na patyku ( bez patyka )

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam bezy i wszystkie desery z ich udziałem. Ten poniżej jest według mnie najpyszniejszym i jednocześnie najprostszym deserem jaki robię.W smaku przypomina słynny tort Pavlova, ale jest za to o wiele łatwiejszy w wykonaniu.




Składniki:

  • Bezy (zrobione w domu lub kupione w cukierni )
  • Cukier waniliowy
  • Bita śmietana (36% lub więcej)
  • Truskawki ( ewentualnie maliny, jagody lub brzoskwinie)
  • Prażone orzechy laskowe (opcjonalnie )

Wykonanie:

Najpierw ubijamy śmietanę z połową opakowania cukru waniliowego. Myjemy i następnie kroimy truskawki w małe kawałki. To tak naprawdę koniec bardziej skomplikowanych czynności:)

W miseczce lub pucharku warstwowo układamy składniki. Na dno dajemy kawałek pokruszonej bezy, następnie bitą śmietanę, truskawki, znowu bezy, bitą śmietanę i truskawki. Całość posypujemy orzechami. Gotowe!

Doznania smakowe gwarantowane! Jak mawiają Anglicy "Heaven on a stick" :)



P.S Kaloriami proszę się nie przejmować:)

Magda :-)


2 komentarze:

  1. ale pycha !!
    Buziaki :*
    zapraszam do wzajemnej obserwacji :*

    OdpowiedzUsuń