środa, 19 grudnia 2012

Imbirowy zakręt głowy

To ciasto jest jak marzenie zimową porą:) Najlepiej smakuje podane z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną, ale samo też jest pyszne. Robiłam je już wiele razy i zawsze wychodzi.

Dzisiaj wstałam o siódmej rano, by je specjalnie przygotować. Mamy bowiem w pracy spotkanie wigilijne i z tej okazji każdy przynosi coś pysznego.

Ja podzielę się moim gruszkowo - imbirowym specjałem.

Składniki:

  • 200 gram mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gram drobnego cukru
  • 220 miękkiego masła
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 4 małe jajka lub 3 duże
  • 2 gruszki bez gniazd nasiennych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 30 gram migdałów w płatkach


 
 
Piekarnik bez nawiewu nastawiamy na 180 stopni, z nawiewem na 160.
Okrągłą tortownicę smarujemy masłem/olejem i posypujemy bułką tartą.
 
Do dużej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i miękkie masło pokrojone w kostkę. Następnie dodajemy rozbełtane widelcem jajka. Miksujemy. Dodajemy imbir i znów miksujemy aż ciasto uzyska jednolitą masę.
 
Wykładamy do tortownicy i wygładzamy ciasto łyżką. Na wierzch kładziemy cienkie plasterki gruszek tak, by cała powierzchnia ciasta się nimi pokryła. Posypujemy brązowym cukrem. Na wierzch kładziemy wiórki masła.  Pieczemy około 45 minut lub aż uzyska złoty kolor.
 
W międzyczasie na suchej patelni zarumieniamy płatki migdałów. Po ubieczeniu posypujemy ciasto migdałami.
 
Podawać z kulką lodów lub z rozetą bitej śmieany.
 
Jeśli nie macie imbiru lub wolicie łagodniejszą wersję, można go zastąpić cynamonem (również łyżeczka od herbaty), wtedy też będzie pyszne choć może nie tak bardzo wyjątkowe.
 
 
Smacznego!
 
Magda

1 komentarz: