Dom w Święta powinien przede wszystkim pachnieć. Pachnieć zupą grzybową, pierogami i świerkowym igliwiem. Dobrze też jeśli pachnie cynamonem i pomarańczami. Wczoraj zapachniało pierniczkami.
Razem z synkiem upiekliśmy ich całą masę, niestety połowa wylądowała już w brzuchach, druga połowa w szkole na wigilijnym przyjęciu mojego dziecka. Jednak udało mi się uchwycić je na zdjęciu, co prezentuję poniżej. Wybaczcie, że nie są dokładnie udekorowane, ale ważniejsza od tego była zabawa i możliwość obserwacji pięcioletka jak nakłada pędzlem lukier.
Oto przepis na nasze pierniczki:
Składniki:
- 400 gram mąki
- 170 gram cukru pudru
- 170 gram masła
- 170 gram miodu
- 2 jajka (pamiętajmy o tych od kur z wolnego chowu)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- 4 łyżeczki przyprawy do pieczenia
Wykonanie:
Masło należy roztopić w małym garnku, dodać cukier. Gdy cukier się rozpuści dodać miód. Następnie garnek należy zdjąć z kuchenki i dodać przyprawy korzenne. Wystudzić. W międzyczasie do dużej miski należy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać zmiksowane jajka. Następnie należy połączyć dwie masy i wyrabiać ręką aż uzyskamy gładkie ciasto.
Dzielimy je na trzy części, każdą z nich wałkujemy, wykrawamy pierniczki i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (piekarnik z nawiewem) 175 (bez nawiewu) przez około 15 minut lub do lekkiego zarumienienia. Uwaga! Pierniczki piecze się dosyć szybko, więc trzeba je często "podglądać".
Jeśli chcecie mieć bardziej brązowe pierniki, wraz z mąką przesiejcie do miski 3 łyżki kakao.
Po upieczeniu można pierniki udekorować.
Polecam Wam szczególnie lukier królewski, który jest bardzo biały i plastyczny. Taki lukier można kupić w sklepie, ale nie ma jak domowy wyrób.
Oto przepis:
Lukier królewski:
- 200 gram cukru pudru
- 1 białko
- kilka kropli soku z cutrny
Miksujemy dokładnie wszystkie składniki mikserem i - gotowe!
My dekorowaliśmy pierniki kolorowymi posypkami, by synek mógł je wziąć do szkoły, ale zdecydowaną większość ozdobiliśmy migdałami. Zdrowiej i smaczniej.
Magda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz