środa, 19 grudnia 2012

Pierś z kurczaka, boczek, szpinak i czosnek...

Dzis coś na słono.
To danie serwuję głównie gościom ponieważ zawsze się udaje i pięknie wygląda.
Tą potrawę można podawać z pieczonymi ziemniakami, bądź z przesmażonym ryżem wymieszanym z kukurydzą.

A oto i przepis:
- 3 duże piersi z kurczaka ( przekrawamy je wzdłuż na połowę, z czego wyjdzie 6 cienkich filetów)
- 6 cienkich plastrów boczku

Na farsz:
- Jedno opakowanie posiekanego mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- Jeśli macie parmezan bądź fetę to można dodać delikatnie na wierzch nadzienia, ser doda maślanego smaku)
- sól i pieprz do smaku

Jak to robimy:
Włączamy piekarnik na 200 stopni.

Zabieramy się najpierw za farsz, bo to zajmie nam najwięcej czasu.
Szpinak smażymy na patelni z łyżką masła, czekamy aż woda zupełnie z niego odparuje, od razu po tym dodajemy zgnieciony czosnek, śmietanę, sól i pieprz do smaku, jak woda odparuje ze śmietany, farsz jest gotowy by wykładać go na cienkie plastry piersi z kurczaka. Ja daję tak około dwóch łyżeczek na jedną pierś.
Po tym posypujemy wspomnianym wcześniej serem, ale opcjonalnie jeśli ktoś nie ma go pod ręką:)
Zwijamy w rulon, łączymy wykałaczką, a potem owijamy plastrem boczku i znowu przebijamy wykałaczką. Takie roladki układamy w żaroodpornym naczyniu (nie wysmarowanym tłuszczem!!!!) będziemy go mieli sporo w trakcie pieczenia się boczku;)

Pieczemy około 1 godziny pod folią aluminiową. zdejmujemy ją na ostatnie 10- 15 minut pieczenia, by boczek się zarumienił.
Jeśli został wam farsz, możecie go dodać do ryżu, bądź zamrozić do kolejnych piersi z kurczaka. Pamiętajcie nic się nie może zmarnować!:)

A tak to danie wygląda przed włożeniem do piekarnika:)



Smacznego kochani, warto spróbować, bo danie jest szczególnie lubiane przez mężczyzn, a jak wiadomo przez żołądek do serca:))

Agnieszka

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, chyba je przygotuję na powitalny posiłek dla męża ☺
    Bardzo fajnie i przystępnie przedstawiony przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, szpinak z Twojego przepisu był mrozony, więc ponowne jego zamrożenie (by nie zmarnować farszu) nie wchodzi w rachubę.

    OdpowiedzUsuń
  3. A merit casino | Play at the Best Sites | Deccasino
    1xbet sports-betting 메리트 카지노 › sports-betting If you want to know if it is an excellent site for the right kind of bet, you งานออนไลน์ will love to know the sites you are looking for at the best odds!

    OdpowiedzUsuń