środa, 19 grudnia 2012

Pierś z kurczaka, boczek, szpinak i czosnek...

Dzis coś na słono.
To danie serwuję głównie gościom ponieważ zawsze się udaje i pięknie wygląda.
Tą potrawę można podawać z pieczonymi ziemniakami, bądź z przesmażonym ryżem wymieszanym z kukurydzą.

A oto i przepis:
- 3 duże piersi z kurczaka ( przekrawamy je wzdłuż na połowę, z czego wyjdzie 6 cienkich filetów)
- 6 cienkich plastrów boczku

Na farsz:
- Jedno opakowanie posiekanego mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- Jeśli macie parmezan bądź fetę to można dodać delikatnie na wierzch nadzienia, ser doda maślanego smaku)
- sól i pieprz do smaku

Jak to robimy:
Włączamy piekarnik na 200 stopni.

Zabieramy się najpierw za farsz, bo to zajmie nam najwięcej czasu.
Szpinak smażymy na patelni z łyżką masła, czekamy aż woda zupełnie z niego odparuje, od razu po tym dodajemy zgnieciony czosnek, śmietanę, sól i pieprz do smaku, jak woda odparuje ze śmietany, farsz jest gotowy by wykładać go na cienkie plastry piersi z kurczaka. Ja daję tak około dwóch łyżeczek na jedną pierś.
Po tym posypujemy wspomnianym wcześniej serem, ale opcjonalnie jeśli ktoś nie ma go pod ręką:)
Zwijamy w rulon, łączymy wykałaczką, a potem owijamy plastrem boczku i znowu przebijamy wykałaczką. Takie roladki układamy w żaroodpornym naczyniu (nie wysmarowanym tłuszczem!!!!) będziemy go mieli sporo w trakcie pieczenia się boczku;)

Pieczemy około 1 godziny pod folią aluminiową. zdejmujemy ją na ostatnie 10- 15 minut pieczenia, by boczek się zarumienił.
Jeśli został wam farsz, możecie go dodać do ryżu, bądź zamrozić do kolejnych piersi z kurczaka. Pamiętajcie nic się nie może zmarnować!:)

A tak to danie wygląda przed włożeniem do piekarnika:)



Smacznego kochani, warto spróbować, bo danie jest szczególnie lubiane przez mężczyzn, a jak wiadomo przez żołądek do serca:))

Agnieszka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz