niedziela, 6 stycznia 2013

Wilgotne czekoladowe babeczki

Kochani zachęcam was bardzo do wypróbowania bardzo mi cennego przepisu:) Robię go już chyba z dziesiąty raz i zawsze jest hitem wśród moich znajomych:)
Szczególnie mojej starszej córce przypadł do gustu, ponieważ tak jak jej mama bardzo lubi wszystko co zawiera prawdziwe kakao.
Babeczki są bardzo czekoladowe i do tego wilgotne, wiec jeśli ktoś lubi takie połączenie to ten przepis jest jest strzałem w dziesiątkę;)

Czego potrzebujemy:
3/4 szkl. cukru białego*
3/4 szkl. cukru brązowego
1 3/4 szklanki mąki*
3/4 szklanki kakao (nie przerażajcie się tak dużą ilością, naprawdę warto trzymać się w tym przepisie proporcji:)1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia*
1 1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka (najlepiej duże)1 szklanka mleka*
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (jeśli nie macie, to może być cukier z prawdziwą wanilią)
1 szklanka gorącej (najlepiej bąbelkującej) wody

Jak to zrobić:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. (Ja mam grzałkę tylko od dołu, nie włączamy termoobiegu.)
Przygotować blachę i włożyć do niej 24 papierowe foremki do muffinek. Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, (najlepiej w misce albo jakimś garnku z dzióbkiem, aby masę można było wlewać bez problemu to foremek.)
Następnie dodajemy jajka, wanilię, olej i mleko.
Wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty. Po tym czasie trzeba upewnić się czy na ściankach nie pozostały resztki masy. Wszystko musi być dobrze wymieszane. Teraz nalewamy bardzo gorącą wodę i od razu miksujemy tylko do momentu by wszystko się razem połączyło.
(Nie panikujcie gdy masa będzie bardzo wodnista, tak być powinno)
Napełniamy masą każdą z foremek tak do 2/3 wysokości.
Pieczemy 20- 25 minut do momentu kiedy środek babeczki po dotknięciu wróci z powrotem na swoje miejsce.
Chłodzimy babeczki na kratce, a potem gdy wystygną możemy je polać konfiturą z wiśni bądź malin, albo okrasić bitą śmietaną:)


*moja szklanka mąki = 170 gr
*moja łyżeczka = 3 gr.
*moja szklanka mleka = 250 ml
*moja szklanka cukru = 180 gr

Smacznego kochani!
Agnieszka

2 komentarze:

  1. oj, pyszne wilgotne babeczki, urocze i pięknie się prezentują!
    okraszone śmietaną jeszcze lepiej.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj je zrobiłam, są rewelacyjne !! Takiego przepisu na tak pyszne babeczki wczesniej nigdzie nie znalazlam. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń