niedziela, 24 lutego 2013

Ciasteczka z ricottą pachnące cytryną


Kochani ten przepis powstał z kilku przepisów istniejących na blogach kulinarnych.
Ja jak zwykle go troszeczkę urozmaiciłam:)
Lubię sobie pokombinować w kuchni czasami:)
Zawsze lubiłam ricottę i jej maślany smak. Są dania w których jest ona nieodłącznym składnikiem, ale ciastka z tym rodzajem sera robiłam pierwszy raz myśląc... zobaczymy co z tego będzie:)
Efekt wyszedł super, wilgotne i puszyste, a do tego pachnące cytryną. Do popołudniowej herbaty lub kawy strzał w dziesiątkę:)




Składniki na około 25 ciasteczek:

- 250 gram mąki
- pół łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 gram masła w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- sok i skórka z pół cytryny
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 220 gram sera ricotty

Jak to zrobić:
Nastawiamy piec na 190 C.
Składniki suche mieszamy w jednej misce, następnie w drugiej misce ucieramy masło z cukrem tak by masa dobrze się ubiła, potem po kolei dodajemy jajko, ricottę cytrynę i wanilię.
Składniki mokre delikatnie łączymy z suchymi tak by się połączyły, ja mieszałam łyżką, nie używałam tu miksera.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki wielkości dużego orzecha włoskiego w odległości 2 cm od siebie.
Pieczemy około 13- 15 minut. Kiedy spód i boki zaczną brązowieć wystawiamy z pieca i chłodzimy na kratce.

Smacznego
PS. Ja jutro robię kolejną porcję bo dziś ciasteczek już nie ma :(
Agnieszka







1 komentarz: