sobota, 2 lutego 2013

Pieczone płatki owsiane

W naszym domu zawsze próbuję jakoś przemycić płatki owsiane, a to z powodu ich zdrowotnych właściwości:) Niestety gotowane z mlekiem nie przejdą za żadne skarby świata, ale w ciasteczkach owsianych, bądź pieczone z dodatkami są lubianym przysmakiem.
Napiszę może tak, że ja pokochałam ten przepis, i osobiście polecam go na ciepło:) Dla moich dziewczyn czy zimne, czy ciepłe znikają szybko z talerza:)

Oto bardzo zdrowy, prosty i pyszny przepis na śniadanko, lunch, bądź lekką kolację.

Czego potrzebujemy:

2 pełne szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś lubi jego smak, polecam więcej:)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli (może być mniej)
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 musu jabłkowego
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka wanilii
2 białka jajek
3 jabłka średniej wielkości pokrojone w kostkę (dla mnie osobiście można użyć każdego rodzaju)

Możemy też ewentualnie dodać według uznania różne dodatki:żurawina
orzechy laskowe
migdały
rodzynki
dodatkowy brązowy cukier

Jak przyrządzamy:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Mój piekarnik piecze tylko od dołu.
Naczynie ceramiczne lub żaroodporne o wymiarach (20cm x 20cm) smarujemy masłem i odstawiamy.
W dużej misce łączymy płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, brązowy cukier i sól.

W drugiej misce łączymy składniki mokre, czyli mleko, mus jabłkowy, masło, białka i wanilię.
Do mokrych wymieszanych składników wsypujemy produkty suche i mieszamy drewnianą łyżką aż wszystko dobrze się połączy.
Teraz możemy dodać pokrojone w kostkę jabłka oraz żurawinę delikatnie mieszając.
Przygotowaną masę przekładamy do naczynia.

Pieczemy 30 minut, aż płatki owsiane na wierzchu będą brązowieć.
Kiedy już się upieką, wystawiamy do lekkiego wystygnięcia i serwujemy ciepłe z różnymi dodatkami na wierzchu ( ale nie koniecznie) ja wyznaję zasadę co za dużo to nie zdrowo;)

Życzę wszystkim smacznego!
Agnieszka



2 komentarze: